• دوره اسلامی

    خراسان دوره اسلامی

        مجموعه دوره اسلامی از صدر اسلام تا اوان سلطنت قاجار را در بر می گیرد. در دهه دوم هجری با شروع فتوحات مسلمانان در ایران، بخش‌هایی گوناگون از سرزمین‌های امپراتوری ساسانی به تصرف مسلمین درآمد و به تدریج تا پایان دهه سوم هجری قمری، قسمت‌های زیادی از ولایات از جمله بخشی از خراسان فتح شد. با قتل یزدگرد سوم، آخرین بازمانده ساسانی، اشرافیت محلی و مرزبانان نواحی خراسان چون امید خود را به تجدید حیات دولت ساسانی از دست دادند و بدون جنگ تسلیم شدند، قسمت اعظم سرزمین خراسان به تصرف مسلمانان درآمد. لسترنج حدود خراسان را که در عصر اسلامی از نظر وسعت محدودتر شده بود چنین توصیف می کند: " ابتدا بر تمام ایالات اسلامی که در سمت خاور کویر لوت تا کوه‌های هند واقع است اطلاق می شد و به این ترتیب تمام بلاد ماوراءالنهر را در شمال خاوری به استثنای سیستان و قهستان در جنوب شامل می گردید ولی بعدها این حدود هم دقیق‌تر و کوچک‌تر گردید تا آنجا که می توان گفت خراسان از سمت شمال خاوری از رود جیحون به آن طرف را شامل نمی شد ولی همچنان تمام ارتفاعات ماورای هرات را در برداشت که اکنون شمال باختری افغانستان است در عین حال بلادی که در منطقه علیای رود جیحون یعنی در ناحیه پامیر واقع بودند جزء خراسان یعنی داخل در حدود آن ایالت محسوب می‌شدند."

     
  • گالری تصاویر دوره اسلامی
  • معرفی بخش های مختلف دوره اسلامی در موزه بزرگ خراسا

    بخش قرآن های نفیس:

        در این بخش قرآن‌های نفیس منسوب به سده نخست هـ.ق تا سده 13 هـ.ق (دوره قاجار) وجود دارد که قرآن‌های منسوب به حضرت علی(ع) و امام حسین(ع) قدیمی ترین قرآن‌های این موزه هستند که به خط کوفی نگاشته شده اند. قرآن‌های دیگر به خط نسخ و محقق با قلم زر و تذهیب‌های نفیس به نمایش گذاشته شده است.



    بخش نگارگری و کتابت:

         در این بخش کتاب‌های خطی از دیوان اشعار، ادعیـه، نجـوم، مرقع و... وجود دارد. نگارگری‌های زیرلاکی و بر روی چوب، جلدهای چرمی و نگاره‌های مختلف چون شاهنامه و نقاشی قهوه‌خانه‌ای وجود دارد.


     


    بخش سفال و شیشه:

         این بخش موزه سفال‌‌های با پوشش گلی و لعاب رنگارنگ معروف به سبک نیشابور (سده‌های 5-3 هـ.ق) سفال‌های کنده زیرلعاب (سده های 4-7 هـ.ق)، سفال‌های زرین‌فام (سده های 4-9 هـ.ق) سفال‌های مینایی (سده های 6-7 هـ.ق) و سفال‌های نقاشی زیرلعاب شامل سـبک فیروزه قلم مشکی و یا سبک سلطان‌آباد (سده‌های 7-8 هـ.ق) وجود دارد.  در این بخش آثار شیشه‌ای به طور گزیده وجود دارد.




    بخش فرش و منسوجات: 

         در این بخش قالی‌های با طرح‌های معمول در خراسان جنوبی وجود دارد، همچنین منسوجات نادری از دوره صفوی و قاجار وجود دارد که نمونه‌های پوشش و نساجی آن دوره‌ها هستند. یک نمونه پیراهن طلسم نیز از نمونه‌های منحصر به فرد این موزه است.

     


    بخش فلز:

          این بخش دارای تنوع هنر فلزکاری دوره اسلامی است و اشیائی چون سینی، تنگ، شمعدان که در زندگی روزمره بودند و اشیاء علمی چون اسطرلاب و کره فلکی، اشیاء فلزی جنگ‌افزار مانند شمشیر زره، کلاه خود و... موضوعات دیگر وجود دارد. این اشیاء به شیوه‌های مختلف قالب‌گیری، ریخته‌گری، چکش‌کاری و مشبک‌کاری و... ساخته شده‌اند. سکه‌های دوره‌های مختلف اسلامی و زیورآلات اسلامی در این بخش قرار می‌گیرد.
     


    بخش چوب:

        این بخش شامل اشیاء چوبی از جمله درهای مختلف با شیوه‌های منبـت‌کاری، نقاشی زیرلاکی و اشیاء ظریف مانند جعبه‌هایی با تزئینات عاج و منبت و قلمدان‌های نقاشی شده است.

     

دسترسی سریع
ارتباط با ما
Contact US
تلفن:  05137269070 داخلی: 120نمابر:  05137269502     
ساعت بازدید:  نيمه اول سال 8 الی 20 و نيمه دوم سال 8 الي 17
Image result for ticket pictogram بلیط گردشگران داخلی:  250000 ریال

 
 
Visit time: The first 6 months at 8 a.m to 20 p.m -The second 6 months at 8 a.m to 17 p.m
 
Image result for ticket pictogram
Ticket:  2,000,000 Rial
 

تمامی حقوق این پورتال متعلق است به اداره کل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری استان خراسان رضوی مجری پورتال : شرکت داده پردازی پویان ابتکار شرق